Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα λαμπιρίζει μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βουδαπέστη και καλωσορίζει τον κάθε επισκέπτη με χειροποίητα δωράκια, νόστιμα ουγγρικά και διεθνή φαγητά, ζεστά ροφήματα και εδέσματα.

Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, σας δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψτε αυτή τη μαγευτική γιορτή της πόλης και να πλημμυρίσετε τα μάτια σας από παραμυθένιες εικόνες, ξυπνώντας τις παιδικές γλυκές αναμνήσεις. Από το περίφημο τζίντζερμπρεντ μέχρι τα αφράτα ζαχα-ρωτά, τα μουσικά κουτιά με τις νοσταλγικές μελωδίες και τα πολύχρωμα φωτάκια, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι ένας εκπληκτικός προορισμός για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας.

 

%perfect alt%

Στη μέση της πλατείας Vörösmarty, θα βρείτε δεκάδες πάγκους με κε-ντροευρωπαϊκές γεύσεις, καθώς και χειροποίητα καλλιτεχνήματα. Η Βουδα-πέστη μπορεί να είναι μια ακμάζουσα πόλη με ανα-δυόμενα καφέ να ξετρυ-πώνουν σε κάθε σοκάκι, μεταμοντέρνες μπυραρίες και vintage καταστήματα, αλλά η Χριστουγεννιάτικη αγορά της παραμένει στα-θερά παραδοσιακή.

%perfect alt%

Το μεγάλο εύρος από χειμωνιάτικα ροφήματα βάζει τον κάθε επισκέπτη γρήγορα μέσα το πνεύμα της γιορτής και περιλαμβάνει αρωματικό κρασί με μπαχαρικά, γνωστό και ως Glühwein (λαμπερό κρασί), ζεστό μηλίτη και ρούμι από μαύρες σταφίδες. Σε αυτό συμβάλλουν και οι γιρλάντες από αποξηραμένο πορτοκάλι, πάπρικα, μπαστούνια κανέλας και φύλλα δάφνης και τα ζωγραφισμένα στο χέρι διακοσμητικά δένδρα. Αλλά αυτά που σίγουρα αξίζουν μία δοκιμή από μικρούς και μεγάλους είναι τα περίφημα Gingerbreads σε διάφορα σχήματα όπως αστεράκια, χριστουγεννιάτικα δένδρα, χιονονιφάδες που προσφέρονται από τους ντόπιους πωλητές συνήθους ενδεδυμένους αναλόγως- με μεγάλα γούνινα καπέλα και χοντρά παλτό. Δεδομέ-νου ότι τα κέικ και τα γλυκά είναι μια διαχρο-νική ουγγρική παράδο-ση, δε γίνεται να μη μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε ένα κομ-μάτι flódni, το παραδο-σιακό ουγγρο-εβραϊκό κέικ από δαμάσκηνο και παπαρουνόσπορο, που ποτίζεται με ζεστή μπύ-ρα από βύσσινο.

%perfect alt%

Μία ακόμη αυθεντική εμπειρία, αποτελεί η επί-σκεψη στο διάσημο καφέ Gerbeaud, το οποίο ανοίχτηκε στη βόρεια πλευρά της πλατείας Vörösmarty το 1858. Αξίζει να δοκιμάσετε τα γλυκά μακαρόν από σμέουρα και αλατισμένη καραμέλα καθώς και τον χαρακτηριστικό καφέ Gerbeaud εμπλουτισμένο με σος και λικέρ βερίκοκου, ζεστή σοκολάτα και πλούσια κρέμα βανίλιας.

Τα παραδοσιακά πιάτα (ψητό λαυράκι, γατό-ψαρο, χοιρινό) σερβί-ρονται συνήθως σε τοπικά εστιατόρια με ζωγραφισμένες, θολω-τές οροφές και σε μεταφέρουν γρήγορα στο πνεύμα της παλιάς Ουγγαρίας. Παντού σερβίρεται καυτή η πεντανόστιμη αυθε-ντική σούπα γκούλας μέσα σε στρογγυλά καρβέλια. Ταυτόχρονα, η σύγχρονη ουγγρική κουζίνα αναμιγνύει αρμονικά τις προσθήκες της με την κλασσική παραδοσιακή και δημιουργούν αξεπέραστους συνδυασμούς γευμάτων.

Σας άνοιξε η όρεξη; Ελάτε να ανακαλύψετε μαζί με το www.joytours.gr  την ομορφιά της Βουδαπέστης κατά την ομορφότερη περίοδο του χρόνου. Το «Μαργαριτάρι του Δούναβη», ντυμένο στα λευκά θα σας αποδείξει ότι αποτελεί επαξίως μία από τις πιο θαυμάσιες πρωτεύουσες της Ευρώπης.